Vægteren Johan Frederiksen

  • Billede: Gipsudgaven af vægterstatuen efter billede af Johan Frederiksen
  • Billede: Sort/hvidfotografi af 7 håndværkere foran Københavns Brandstation. Johan Frederiksen er markeret med et kryds og står cirka i midten.
  • Billede: Den rigtige vægterstatue på rådhusets tag, der står med en pind med en pikket kugle på toppen, der ligner en form for våben
  • Billede: Sølvskeen som Niels Peter Frederiksen fik i bryllupsgave af Martin Nyrop med indgraveret N. F.
  • Billede: En gruppe håndværkere der arbejder på Rådhustårnet står sammen med arkitekt Nyrop 100 meter over gadeplan på arbejdspladsen. Niels Peter Frederiksen står lige bag ved Arkitekt Martin Nyrop midt på billedet
  • Billede: Det fulde billede af håndværkere ved byggepladsen til Københavns Brandstation
Torben Johan Frederiksen: Billeder og en lille fortælling om oldefar Johan Frederiksen der stod model til en af vægterne på vægtergangen.

Min oldefar Johan Frederiksen var med til at bygge Københavns Hovedbrandstation. Se billederne ovenfor: Det er Johan Frederiksen med kryds på brystet. Billedet af Københavns hovedbrandstation er fra 1892. Johan Frederiksen var født den 6. april 1846 og døde den 3. februar 1926. Billedet af Københavns Hovedbrandstation er fra 1892. Nogle af de personer der ses på billedet var senere med til at stifte de første fagforeninger i 1898, som senere blev til LO. Johan Frederiksens næste job var som portner på Københavns Rådhus, hvor han stod model til en af gipsfigurerne på vægtergangen, der vender ud til rådhuspladsen (som vi var oppe og se tirsdag den 28. Oktober 2008). 

Johan Frederiksen søn, Niels Peter Frederiksen, var murerlærling under opførelsen af Rådhuset og han ses på billedet fra tårnet, 100 meter over gaden. Niels Peter Frederiksen står lige bag ved Arkitekt Martin Nyrop midt på billedet. I 1906 fik Niels Peter Frederiksen nogle solide sølvskeer i bryllupsgave af Nyrop. En af disse skeer fik jeg, Torben Johan Frederiksen, da jeg blev 18 år, af min farfar Niels Peter Frederiksen.

På billedet af skeen kan man se at der er indgraveret N. F. 

Læs mere om håndværket på rådhuset her.