Tekstiler

  • Billede: Store, tunge røde gardiner med fine broderinger i bunden, der forestiller hyldeblomster. Mellem blomsterne sidder en lille grøn bille.
Tekstiler på rådhuset

Rådhuset er en bygning, hvor man finder alle typer af håndværk repræsenteret. Arkitekt Martin Nyrop tegnede også tekstilerne til bl.a Borgersalen og også her får han brugt den danske natur i sine motiver.
Læg blandt andet mærke til billen der kravler mellem hyldeblomsterne på billedet 
 

Gobelinerne

Gobelinerne hænger i magistratens forværelse.

I forbindelse med færdiggørelsen af Københavns nye Rådhus, blev der startet en indsamling blandt byens borgere. Der blev samlet ind til en række gobeliner tegnet af Lorenz Frøhlich, som havde illustreret Fabricius' "Illustreret Danmarks historie for Folket".

Den første karton blev færdiggjort i 1904, men allerede i 1908 dør Frøhlich og fra da af bliver arbejdet lagt i hænderne på Joachim Skovgård.

Dagmar Olrik ledede vævestuen, der blev indrettet på rådhusets loft.

Arbejdet skred frem i takt med at pengene kom ind, hvilket betød at man aldrig fik lavet en samlet farvesætning for gobelinerne, men måtte skifte garn undervejs. Den sidste gobelin blev færdig 1920.

Gobelinerne hænger i magistratens forværelse, der ligger mellem mødesalen og rådhusets festsal, og værelsets hovedfunktion i dag er anretterværelse.

Motiverne er gamle danske sagn:

Kong Skjold binder bjørnen
Kong Skjold er en meget stærk sagnkonge, der bekæmper en bjørn med de bare næver.

Regnar Lodbrog og Thora Bogarhjort Kongedatteren Thora er indespærret i en borg af en lindorm. Hendes far lover, at den der befrier hende skal få lov til at ægte hende. Regnar tager vådt tøj på, som fryser til is, da han går ud i kulden. Lindormen er magtesløs og Regnar dræber den og får Thora.

Hagbard og Signe

Den norske prins Hagbard elsker den danske prinsesse Signe, men da han har dræbt hendes bror er det en vanskelig forbindelse. Hagbard forklæder sig som skjoldmø, men bliver afsløret og dømt til døden. Inden da har Signe svoret at ser hun ham i galgen, vil hun følge ham i døden.

Uffe hin spage og de sachsiske kæmper

Uffe er søn af den danske Wermund og har ry for at være veg og sløv. Men da sachserne kommer for at undertrykke Danmark, vågner Uffe op. han vil kæmpe alene mod den sachsiske prins og hans bedste mand. Uffe dræber dem begge.

Rolf Krakes død

Svenskerne besøger Danmark, hvor de snigmyrder Rolf Krake og hans kæmper. Rolf hos Adils. Den svenske kong Adils skylder Rolf Krake i skat. Han indbyder Rolf til gilde i Valhalla, men forsøger at indebrænde danskerne. Rolf springer over bålet idet han råber : Den skyr ej ilden, som over den springer I rådhusets bryllupssal hænger også en serie gobeliner, hvor det er danske folkeviser der er temaet.

Hjalmar og Angantyr

Begge elsker de den skønne Ingeborg og kommer i tvekamp. Angatyr dræber Hjalmar, som er gift med Ingeborg. Da hun får overbragt Hjalmars ring som bevis på at han er død, sørger hun sig selv til døde.

 

Ønsker du at høre mere om husets historie, genstande og brug? Book en rundvisning her.