Stuen

  • Billede: Rådhushallen set fra højre side.
  • Billede: Mosaik i hvælving i rådhushallen. Forestiller forskellige danske fisk på blå baggrund.
  • Billede: Jens Olsens verdensur i glasmontre
Rådhusets stueplan har samme niveau i for- og baghus men i baghuset er stuen placeret ovenpå parterre.

I forhusets stueplan finder man Jens Olsens verdensur th indenfor hovedindgangen og Rådhus oplysningen tv. Indgangene til Stadsarkivet og Bryllupssalen ligger i Rådhushallen. Fra Rådhushallen er der adgang til to store trapper, en på hver side; Borgertrappen og Præsidenttrappen. Midt i Rådhushallen, under et vikingmønstret gitter, er der en elevator som bliver brugt til at køre stole og borde op til fester, udstillinger, koncerter og div. arrangementer i hallen. 

I sidegangen der går omkring Rådhushallen finder man Hovedkassen (tidligere kommunens bank, i dag mødelokale), to vindeltrapper til Rådhuskantinen samt i siderne adgang til toiletter og til Rådhusgården ("Haven"). Læs mere om haven her.

I baghusets stueplan ligger Socialforvaltningen med tilhørende mødesal samt Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Fra gaden, eller rådhuspladsen, går man ind af hovedporten eller bagporten. I forhuset fungerer stuen som fordelingssted med veje til Rådhusets mange afdelinger og funktioner. 

Arkitekt Martin Nyrop har arbejdet efter et tema der udspringer fra arkitektkonkurrencen til det ny Rådhus 1888: "Tegn et Rådhus til den dybeste alvor og den højeste festlighed i tilværelsen". Til venstre finder man derfor vejen til politik og finanser; Borgersalen, Borgerrepræsentationens sekretariat og tidligere til Finansborgmesteren på 1. sal (I dag Sundhedsborgmesteren). Til højre til fest og kultur; Festsalen, og på 1. sal Kulturborgmesteren.

 


 

Hovedkassen
I stuen i forhuset lå Hovedkassen, kommunens bank. Hovedkassereren måtte betale af egen lomme hvis kommunens regnskab ikke passede sidst på året. Der er i øvrigt dekoreret med skillingmønter i loftet.

Fattigborgmesteren:
I stuen sad fattigborgmesteren (I dag Socialborgmesteren). De fine borgmestre sad forrest på Rådhusets 1. sal - den mindst fine fattigborgmesteren, som efter at have måttet kæmpe politisk for at overhoved være på Rådhuset, endte bagerst i stuen.

Begravelsesvæsenet:
I stuen sad en kontormedarbejder og nød sin frokost en gang; han drak en pilsner og spiste nogle skiver rugbrød da gulvet gav efter og han landede i begravelsesvæsenet. Der var gået svamp i konstruktionen på grund af fugtskader.

 

Ønsker du at høre mere om husets historie og brug? Book en rundvisning her.