Rådhuskantinen

Rådhuskantinen ligger i kælderen ud til Rådhuspladsen.

Rådhuskælderen fungerer som personalekantine. Selve lokalet ligger i kælderen ud til rådhuspladsen. Lofterne har buede hvælvinger, og er rigt dekorerede i al secco af maler Jens Møller Jensen og hans hold.

I en periode var kantinen delt med en væg og Havnerådet havde mødesal i den ene ende. Havnerådet sad på denne måde på den gamle havbund, bag en væg med blyindfattede ruder, som er fjernet. Her var Havnerådets medlemmer tæt på havnen.


Afholdsbevægelsen: Oprindelig var det meningen at kælderen ud til Rådhuspladsen skulle rumme et værtshus - en ølstue - som man kender det fra rådhuse rundt om i verden. Det blev aldrig til noget da afholdsbevægelsen var i mod  planerne 1905. En politiker udtalte: "Ingen fornuftige mennesker vil gå ned i den kælder" hvorpå arkitekt Nyrop svarede: "Hvis bare de ufornuftige kommer kan jeg hurtigt fylde kælderen op".