Rådhustårnet

  • ""
  • ""
  • ""
Rådhustårnet er 105,6 meter.

Tårnet har ca. 12.000 besøgende hvert år. 

Rådhustårnet var en gang Danmarks højeste tårn og stod som symbol på demokratiet. Inde i tårnet er borgertrappen dekoreret med billeder af håndværkerne, der bygger tårnet.

Der har altid været konkurrence mellem rådhusets tårn og Christiansborg. Christiansborg var 86 meter inden branden1884. Det første oplæg til rådhustårnet var derfor, at tårnet skulle være 89 meter. Borgerrepræsentationen ønskede dog et stokværk mere, og tårnet blev 105,6 meter. Efter at Chritiansborg fik sat tre kroner på spiret omkring 1932 er tårnet på Christiansborg 106,5 meter.

Til rådhuset og tårnet hentede arkitekt martin Nyrop inspiration fra toscanske rådhuse, de sk. palazzo communales. Derfor finder man ligheder mellem rådhuset og rådhustårnet til rådhusene i fx Verona, Firenze og Sienna.

Rådhustårnet har fem klokker støbt i Vestphalen hos virksomheden Edelbrock og søn. De kimede første gang midnat mellem 1899 og 1900. Den største klokke vejer ca. 3 tons.


Rådhusfluen: 1929 kravlede en mand op af lynaflederen på rådhusets udvendige side og hang i vejrhanen vandret i strakte arme. Han var cirkusartist fra Ungarn og protesterede mod arbejdsløsheden. Med sig havde han et banner, hvor han protesterede mod arbejdsløsheden. Manden blev døbt "rådhusfluen" i aviserne.