Overborgmesteren (tidl. Overpræsidenten)

Overborgmesteren afløste Overpræsidenten ved kommunalreformen 1938

Overpræsidentens og nuværende Overborgmesterens forværelse

De meget fine lokaler som ligger på 2. sal, midt overfor Formandens kontor i søjlegangen, bliver idag brugt til Overborgmesteren og hans sekretariat.

På væggene kan man læse navnene på alle Overpræsidenter i København frem til 1938 - her efter er det Overborgmestrenes navne der bliver skrevet på væggen. I Overpræsidentens forværelse stod et meget fint ældre standur fra 1700-tallet.

Overpræsidentens og nuværende Overborgmesterens kontor

Kontoret rummer i dag Overborgmesteren. Da det blev indrettet til Overpræsidenten i sin tid, står Overpræsident oldenborgs navn skåret i panelet; hans initialer danner en dekorativ kant på værelsets paneler. Historisk var Overpræsidenten udpeget af kongen, adelsmand og havde det sidste ord at skulle have sagt som amts- og formand for magistraten, det vil sige borgmestrene. Efter en blød overgang, hvor Overpræsidenten ikke blev udpeget af kongen blandt adelen, bliver han afskaffet som formand for magistraten 1938.

På kontoret ses busten af Griffenfeldt, som symbolsk betyder at borgerne holder øje med Overpræsidenten, kongens mand. Rent politisk var Overpræsidenten en tårn i øjet på Borgerskabet der med Rådhuset bygget et slot til demokratiet.

Ønsker du at høre mere om husets historie og brug? Book en rundvisning her.