Mosaikker

Mosaikarbejder på Københavns rådhus

Ved byggeriet af Rådhuset brugte man italienske håndværkere til at lægge gulvenes mosaikker.
Familien Oderico, der allerede var i København i anledning af et par andre byggerier,  bragte nyt liv til en ældgammel tradition indenfor håndværksfagene hvor man laver "bevidste fejl".

Idéen er, at når man laver noget der nærmer sig det perfekte, må man passe på, så at man ikke kommer til at støde Gud - i italienernes tilfælde, måske Madonnaen - kun Gud er perfekt.

Opgaven blev givet af brygmester Jacobsen fra Carlsbergbryggerierne som gave til Københavns nye Rådhus. Som en del af udsmykningen er der derfor i gulvet i begyndelsen af Søjlegangen tæt ved Magistratstrappen skabt mosaikker der forestiller humleplantens frugter.

Et andet sted, på første salen i baghusets repo, finder man en anden lille spidsfindighed. Her danner danner mosaikstenene en lille labyrint.

Der findes en række bevidste fejl på Rådhuset. Den bedste måde at opleve dem på, er ved at komme med rundt på en specialomvisning.

Familien Oderico bor stadig i Danmark og handler med fliser og mosaiksten. I forbindelse med en film for fjernsynet om Rådhuset 2009, var barnebarnet på besøg og kunne fortælle om farfars arbejde med mosaikkerne.
Odericostudio