Magistratssalen

Rådhusets Magistratssal er placeret i forhuset

Magistratssalen ligger på 2. sal i hjørnet ud til Rådhuspladsen/H. C. Andersens Boulevard. Magistratssalen bliver brugt til møder, blandt andet slutter budgetforhandlingerne  og til Overborgmesterens  pressemøder.

Beskrivelse
Den mest fremtrædende udsmykning i magistratsalen er salens okkergule italienske silketapeter der rammer lokalet ind; der hænger to vældige lysekroner over et stort solidt bord med mønstre i fin intarsia og omkring bordet står en række karminrøde mødestole med sorte antimakasser. Langs væggene ses sirligt udskårede bogreoler fyldt med blandt andet læderindbundne udgaver af forhandlingerne. I loftet ses SEBSB skåret i salens tværgående loftsbjælker - "Saa er By som Borger", Rådhusets fyndord. I stukken siddeer små spurve og store ugler.

Magistratsalens karnap - en af to - vender ud mod Rådhuspladsen. I karnappen er skrevet navnene på byens borgmestre siden 1300-tallet. Udskåret i karnappens paneler er otte danske ordsprog: fx "Man må vove at ville" eller "Gør selv første skridt."

På magistratssalen vægge hænger også en lang række borgmesterportrætter. Portrætterne skiftes ud men et enkelt får lov til at blive, Marstrands dobbeltportræt. Borgmesterportrætterne er malet af kunstnere efter borgmestrenes eget valg.


Stilart
Skønvirke; Nationalromantik.


Historik
Magistratssalen hed oprindelig Overpræsidentens Mødesal. Overpræsidenten var amtsmand og sad som formand for borgmestrene i magistraten. Overpræsidenten blev ersattet af Overborgmesteren 1938. I magistratssalen er der foregået mange lange og tunge forhandlinger igennem tiderne, fx budgetforhandlinger. 

De italienske silketapeter og stolenes karminrøde stof blev skiftet ud i forbindelse med en række renoveringer 2005 - på 100-års jubilæet for Rådhusets indvielse. De originale mønstre fandtes i Stadsarkivet og den italienske fabrik der produceret orginaltapeterne fik en ny bestilling på to sæt. Dels betingede sig fabrikken en stor bestilling og dels har man sikret sig til fremtid renovering.


Inspiration
Nordisk mytologi


Meninger 
 


Anekdoter
Dobbeltportrættet:
Et maleri skiller sig ud: alle vidste, også borgemster Marstrand selv at det var hans rådmand der styrede afdelingen. Willumsen maler et dobbeltportræt af borgmester Marstrand og hans rådmand Philipsen. Selv om Marstrand sidder i forgrunden og philipsen bag ved, springer Philipsen frem i kraft af den rødviolette beklædning.

Lyset i karnappen:
Der skal altid være lys i karnappen om natten; det er en tradition. Vinduet med det tændte lys, sammen med vinduet i biblioteket kaldes "Byens øjne".

Nyrops cadeau til tjenestefolkene: 
I det dørpanel der skjuler trappen til anretterkøkkenet på loftet, hvor tjenestefolkene og serveringsdamerne bar maden op og ned til festsalens gæster ad trappen til 4. sal fik, gav Nyrop folkene en cadeau med på vejen: der står "Klog mand, egen tjener" på dørpanelet. Ja man er bedst tjent med at klare sig selv og dem der ikke gør det... det vil sige gæster i festsalen, som tjenestefolkene betjener, der er nogle...