Lorentz Frølich

  • Billede: Sort/hvidfotografi af Frølich i profil.
Lorentz Frølich har lavet flere dekorationer, der udsmykker Rådhuset.

Lorentz Frølich
25. okt. 1820 - 25. okt. 1908

Lorentz Frølich var maler, tegner og grafiker. Han har lavet flere dekorationer, der udsmykker Rådhuset herunder kartonerne til Gobelinværelset, på hvilke man projicerede kunstnerens illustrationer fra bogen "Illustreret Danmarkshistorie for folket" skrevet af Adam Kristoffer Fabricius.

Lorentz Frølich var selv med, da man arbejdede med kartonerne, men han døde 1908 inden gobelinerne var færdige. Til Lorentz Frølich' minde lavedes et gobelin der hænger mellem vinduerne ud mod Rådhuspladsen.

Et andet vigtigt bidrag er den malede mosaik over døren til snapstinget i præsidenttrappen. Motivet hedder: "Havguden Ægir siger farvel til sine døtre efter et gæstebud på Læsø". Den malede mosaik, med det lange navn, vandt guldmedalje til Verdensudstillingen i Chicago 1893. Udstillingen blev afholdt på 400-års jubilæet for Columbus' opdagelse af Amerika og var noget af et tilløbsstykke.

Der var mange danske kunstnere med til udstillingen i Chicago: Glarmester August Duvier, der skænkede glasmosaikken over hovedporten og Jens Møller-Jensen der har malet Rådhusets kalkmalerier var to af dem. Omkring 700 danskere var passagerer ombord på skibet "Hekla" der sejlede til New York. Kæmpeudstillingen havde ikke mindre end 70.000 stande og 27 millioner besøgende. Her fik man blandt andet også en forsmag på fremtiden med en helt ny opfindelse: langdistancetelefonien af Graham Bell.