Lars Engberg

  • Billede: Lars Engberg til pressekonference bag en række mikrofoner.
Lars Engberg var byens Overborgmester i en kort periode fra oktober 2004 til december 2005.

Døren til Overborgmester-kontoret åbner, og en forsigtig skikkelse kommer ud. Personen bevæger sig langsomt over til Festsalen, hvorefter Vivaldis 'De Fire Årstider' blæser ud af et klaver. Lyt til Københavns Rådhus' lydfortælling 'Overborgmestrene', hvor Lars Engbergs afstressende perioder ved Festsalens klaver stadig står som et klart minde om hans tid på Rådhuset. 

Lars Engberg
27. januar 1943 - 17. feb. 2017

Lars Engberg var uddannet Cand. scient. pol. fra Århus Universitet, 1974. Han arbejdede som fuldmægtig i Miljøministeriet, var ministersekretær for Per Hækkerup, kontorchef i Københavns Kommune og medlem af borgerrepræsentationen 1982-2005. Lars Engberg sad som borgmester for magistratens 4. afdeling (Teknik- og Miljøforvaltningen) fra 1992-1997 og som borgmester for magistratens 2. afdeling (Sundhedsforvaltningen) frem til udnævnelsen som Overborgmester. Da Jens Kramer Mikkelsen forlod posten i utide i 2004, overtog Lars Engberg midlertidigt fra den 27. oktober 2004 frem til 31. december 2005.

Som Sundhedsborgmester var Lars Engberg med til at gennemføre nødvendige, men upopulære reformer af hovedstadens sygehuse, blandt andet lukningen af kommunehospitalet.
Forslaget om sygehuslukningen resulterede i en omfattende underskriftsindsamling i 1995, hvor 115.000 borgere protesterede mod lukningen.

Ved valget i november 2005 blev Lars Engberg valgt til det nye regionsråd for Region Hovedstaden.

Ny metroring til 15 mia.
Udklip fra Berlinske, lørdag den 3. december 2005:
De hårdt prøvede trafikanter i hovedstaden får en ny knap 15 km lang metrocityring med 17 underjordiske stationer, som skal forbinde alle de centrale kvarterer i indre by, brokvarterne og på Frederiksberg.
Samtidig etableres en vejforbindelse fra Lyngbyvejen til Nordhavnen, som skal være med til at bane vej for en helt ny attraktiv bydel ved Københavns Havn.
Den samlede pris bliver ca. 15 mia. kr., og det hele vil stå klar i 2017.
Det er hjørnestenene i et af de største trafikprojekter herhjemme nogensinde, som nu er blevet besluttet med gårsdagens aftale om en såkaldt cityring mellem staten samt Københavns og Frederiksberg kommuner.
”150.000 beboere og 160.000 arbejdspladser og studiesteder får med metrocityringen gå-afstand til Metroen. 85 procent af alle i de tætteste bydele kan komme til en station på mindre end 10 minutter. Det er et kæmpeløft til den kollektive trafik - og det vil kunne mærkes i hele hovedstadsområdet. Nu giver det virkelig mening at lade bilen stå,” siger Københavns overborgmester Lars Engberg (S).
- af Flemming Steen Pedersen og Anne Krogh Sørensen

Lars Engberg vil ikke lukke sygehuse
6. november 2005
Københavns nuværende overborgmester, Lars Engberg, mener ikke, at det vil blive nødvendigt at lukke sygehuse i den nye hovedstadsregionen.
Socialdemokraten Lars Engberg, der stiller op til valg i den kommende Region Hovedstaden, går dermed stik imod, hvad en anden kandidat, den radikale Kirsten Lee, tidligere har meldt ud.
Ifølge hende er sygehus-lukninger er en naturlig konsekvens af, at hovedstaden mister en halv milliard kroner i tilskud fra staten. 
”Jeg ved fra min tid som sundhedsborgmester, hvor svært en beslutning en sygehuslukning er. Vi skal som politikere have modet til at træffe svære beslutninger - men kun hvis de er nødvendige. Og der er ingen saglige grunde til at foreslå sygehuslukninger i den kommende Hovedsstadsregion, siger Lars Engberg.”

Engberg vil ikke tvinge rygere ud
Fra MetroXpress 30. november 2005:
Ansatte i Københavns Kommune kan ryge videre. De mere end 42.000 ansatte i Københavns Kommune skal ikke have en restriktiv rygepolitik trukket ned over hovedet. Det mener Københavns Overborgmester Lars Englev (S), der har fremlagt kommunens nye rygepolitik, der tillader rygerum i børnehaver og på skoler.

Københavns skal være en metropol
Lars Engbergs tale i forbindelse med fremlæggelsen af budget 2006 i Borgerrepræsentationen 18. august 2005:

”Vi har i dag fået 3 km sandstrand lige ud til Øresund, hvor vandet er friskt og rent. Man skal til Barcelona eller Los Angeles for at finde andre storbyer, der har sandstrand så få kilometer fra centrum. Læg der til, at der også er flere muligheder for at bade i havnen.
Den positive udvikling vi ser i hovedstaden i disse år er ikke kommet af sig selv. Vi har haft visionerne, og vi har haft viljen til at føre dem ud i livet. Det har krævet politisk lederskab – og det har krævet et økonomisk råderum, som vi har opbygget i de seneste år. Men visionerne stopper ikke her. Jeg har en ambition om, at København skal være den metropol i verden, der er kendt for sin høje livskvalitet. Det er ikke urealistisk.”

Når Engberg stressede af
Overborgmesterens kontor ligger på 2. sal ud til H. C. Andersens Boulevard, og så er der ikke mange skridt til Festsalen. Når Lars Engberg følte trang til at stresse af, satte han sig ved flygelet og spillede fx. "De fire årstider" helt alene med ryggen til Festsalens døre; og sådan er der mange blandt personalet der vil huske ham. Engberg gik bort i februar 2017.