Kælder og loft

  • Billede: Række af gibsmodeller af rådhusets statuer.
  • Billede: Rådhusets grundsten der er forsynet med ordene Gud Give samt et symbol der består af et kors over et hjerte over et anker, der symboliserer "Tro, håb og kærlighed"
  • Billede: Brandpumpe der kan sende vand hele vejen op i tårnet i tilfælde af brand
  • Billede: Arkitekt Nyrops svendestykke i form af en sofa i massivt træ med grønne puder og betræk.
  • Billede: metalkonstruktionen over rådhushallens glastag
Rådhusets kælder og loft går fra forhuset, over mellembygningen til baghuset.

Kælderen
Kælderen består ar flere niveauer ovenpå hinanden. Her befinder sig en del installationer til opvarmning og ventilation der i dag er koblet til fjernvarme - siden 2015 også fjernkøling. Fra baghuset førte man oprindelig varme ind ad rør med damp der blev produceret i Kedelhuset som lå bag Brandstationen.
 
Under baghuset ligger varmecentralen. Under Midtbygningen ligger Stadsarkivets lager. Under Rådhushallen er der opbevaring af stole, scene og en del værksteder. 

Ud til Vester Voldgade står brandpumpen til Rådhustårnet og pumpen til Bjørnespringvandet i gården. På denne side gemmer sig også et særligt rum hvor man kan se Grundstenen der blev lagt 1894.

Loftet
Loftet består af flere lofter. I baghuset og på rådhusets sider er mange rum til opbevaring. I forhuset ud til H. C. Andersens Boulevard er etableret Anretterkøkken og en Linnedstue. Anretterkøkkenet har ligget samme sted siden rådhusets opførelse. Linnedstuen lå oprindelig i parterre 3-4. I forhuset ud til  Vester Voldgade lå Rådhusbibliotekets lager. Til denne side findes også "Nyrops mindestue" som blev etableret under den store renovering omkring1974. Ved siden af ligger to oprindelige modelkamre der udstiller gipsmodeller af de mange stenfigurer der dekorerer rådhuset.

Der er flere loftsetager der blev brugt som arkiv og lager og  trapper til Rådhustårnet og Duetårnet.

Kælderen og loftet kendetegnes ikke som sådan af nogen stilart; der er enkelte detaljer, især i parterregangen og anretterkøkkenet fx omkring håndvaske og des lige der tydeligvis er skønvirke men atmosfæren er generelt "enkel og folkelig" eller teknisk og rå.

Medarbejderne der servicerer det politiske system, embedsmændende og kontorfunktionærerne arbejder som udgangspunkt fra kælderen og parterre (høj fransk kælder). Her ligger (eller lå) værksteder osv. helt tilbage havde man en kældermand. Og der var folk i den indre del af kælderen der passede spjældene og sørgede for opvarmningen til rådhusets lokaler som fra bunden på et skib. Tilsvarende brugte man anretterkøkkenet på loftet til at gøre klar til festerne i festsalen.
 


Støvlen på loftet
På det loft der kaldes festsalsloftet sidder der en støvle i loftet - nogen mener der bor en nisse i den for når der fyger sne ind om vinteren ser man spor på gulvet.

Notesbogen
Fru Olrik går igen på loftet i baghuset hvor hun havde et rum, hvor hun kogte og vaskede garn til gobelinerne. Når hun går igen, er det fordi en pige der arbejdede for hende, kastede hendes notesbog ind i et tæppe og rullede det sammen. Fru Olriks økonomi var stram, så hun førte  nøje regnskab med pigernes toiletbesøg og trak dem i lønnen. Hun leder stadig efter den forsvundne notesbog.

 

Ønsker du at høre mere om husets historie og brug? Book en rundvisning her.