Joakim Skovgaard

Joakim Skovgaard var maler, billedhugger og kunsthåndværker.

1856-1933

Joakim Skovgaards far P. C. Skovgaard underviste ham i tegning som barn. 1880-1881 kom han til Paris og var nogle måneder på Leon Bonnats skole og fik undervisning i naturalismen.

1882-1884 var Joakim Skovgaard på rejse i Italien og havde også en afstikker sammen med kunstnerkollegaen Kristian Zahrtmann til Grækenland.

Skovgaard udførte keramiske arbejder hos J. Wallmann i Utterslev, hvor hans søskende Niels, Suzette og Theodor Bindesbøll arbejdede. Sidstnævnte har også været med til at dekorere Rådhuset og blandt andet, i samarbejde med Joakim Skovgaard, skabt Dragespringvandet og Bjørnespringvandet.

Joakim Skovgaard har udsmykket Viborg domkirke sammen med arkitekten H.B. Storck.

Skovgaard er inspireret af antikken, oldkristen kunst, renæssance og dansk guldalder.

På Rådhuset er Joakim Skovgaard bedst kendt for dekorationerne i Bryllupssalen. Det sker omkring 1928 da Borgmester Ernst Kaper anviser, at Rådhuset må finde et nyt og bedre egnet lokale, at forætte borgerlige vielser i.
Kommunens trængte bymuseum der havde lokalerne bliver lagt sammen med Rådhusforvalterens samling på Rådhusets lofter.

Da Frølich dør inden han er færdig med gobelinerne 1908 i Magistratens forværelse hjælper Joakim Skovgaard med at fortsætte arbejdet, men også Joakim Skovgaard når at afgå ved døden inden han når at afslutte dekorationsarbejdet.
Hans søn og Kåre Klint afslutter bryllupssalen.