Gaver

  • Billede:  forestiller "Sjælland" der opdyrker jorden og vejer 17 kilo. Opsatsen er ikke en kopi af Gefionspringvandet som mange tror - men motivet er det samme.
  • Billede: Skænk der står i festsalen, der er givet af borgerrepræsentant Eberhardt, hvis portræt er skåret ud over skænkenes fødder og flankeret med flagermusevinger.
Gaver givet til Københavns Rådhus.

Rundt omkring på rådhuset finder man en række gaver. Gaverne kan inddeles i dem der blev givet i anledning af indvielsen i 1905, gaver der er kommet til, som en del af Københavns bymuseum, gaver givet i forbindelse med prominente personers besøg eller gavet givet ved fejringen af Københavns 800-års jubilæum. 

Gaver fra tiden omkring 1905
Da rådhuset var ved at stå færdigt inviterede man borgere, virksomheder og landets købstæder om, at bidrage til rådhusets forskønnelse.

Glasmosaikken i Hovedporten
Glasmosaikken af Københavns byvåben fra 1661er tegnet af Martin Nyrop men udført og skænket af byens dengang fremste glarmester August Duvier.

Sølvopsatsen i Rygeværelset
Sølvopsatsen som står på det runde bord i Rygeværelset, er en gave fra Dansk Landbrugsforening. Den forestiller "Sjælland" der opdyrker jorden og vejer 17 kilo. Opsatsen er ikke en kopi af Gefionspringvandet som mange tror - men motivet er det samme.

Købstædernes byvåben
I festsalen hænger en alfabetisk række byvåben fra Danmarks købstæder som blev givet til Rådhuset i anledning af færdiggørelsen. Ikke alle "var med" på idéen hvilket betød at København selv måtte lave de sidste våbenskjolde. den alfabetiske række ophører i mørket under balkonerne hvor man finder de "skyldige" herunder en by som Tårnby. Mon ikke der var noget de var utilfredse med på Amager?

Skænkene
I festsalen står der to store skænke, tegnet af Martin Nyrop, men givet som gave af borgerrepræsentant Eberhardt. Den gode givers portræt er skåret ud over skænkenes fødder og flankeret med flagermusevinger. Eberhardt elskede nemlig borgerrepræsentationens natlige møder som 1905 kunne vare fra kl. 18.30-05.00 om morgenen.

Vaser
Ovenpå de to skænke i festsalen er der stillet gaver af højeste kvalitet fra henholdsvis Bing & Grøndahl og De Kongelige Porcelsainsfabrikker. På nogle af vaserne er der motiver af rådhuset og udsigten over søerne. Betydningen af at have vaserne stående referer også til den rigdom der opstod blandt borgerne i forbindelse med handelen med Kina.

Mosaik og terrazzogulvene
Mosaik og terrazzogulvene på Rådhusets gange, i snapstinget og rygeværelset er givet som gave fra familjen Jacobsen bag Carlsbergbryggeriet. Gulvene blev lagt af familien Oderico og mønstrene er langt hen ad vejen hentet fra klassiske italienske mønstre. På søjlegangen finder man et utraditionelt mønster, der forestiller humlens frugtkroppe; hvis man vil kan man betragte dette felt som skjulte ølreklamer.

Ønsker du at høre mere om husets historie, genstande og brug? Book en rundvisning her.