Fenrisulven og Rokkeæggene

  • Billede: På stentrappen op til rådhushallen ligger der en drage og slænger sig på hver side af gelænderet.
  • Billede: Uhyret under Borgersalens karnap.
  • Billede: I buen på karnappen kan man se en lille figur der forestiller et rokkeæg. Et rokkeæg ligner et æg, men med fire "fangarme"
Læs mere om rokkeægget og underverdenen.

Underverdenen

Blandt rådhusbetjentene har vi en teori om at væsnet på undersiden af buen på karnappen midt i gården, er Fenrisulven, siddene på to rokkeæg.
Vi gik straks igang med at finde ud af, om der findes rokker i Danmark, da arkitekt Martin Nyrop, med få undtagelser, bruger danske motiver. Der findes hele ti arter af rokker i Danmark. På billedet kan man lige skimte rokkeægget i skyggen under buen.
Det næste spørgsmål, der rejser sig, er om rokken har spillet en rolle i den nordiske mytologi, især i forbindelse med underverdenen, hvor ulven og lindormen huserer. 

Rokkeægget

Rokkeægget var et varsel om dommedag eller ragnarok, og det bekræfter i så fald, at det er fenrisulven, der stikker sit fæle ansigt frem i karnappen. Mon ikke placeringen er valgt, da Stadsarkivet ligger bag vinduet og "uhyrerne" gemmer sig i vores historie. Nu har vi både Fenrisulven, rokker og lindeorme, fordulgte og skjulte trusler som truer menneskeheden . Tanken må være - vær årvågne - ellers kommer vi! Det understreger i så fald betydningen af at søge visdom og lys i forhandlingerne under Lindetræet oppe i borgersalen; rødderne skal nemlig have visdommens styrke til at holde ulykkerne nede!

Læs mere om Rådhushaven her

Maj 2013