Egon Weidekamp

  • Billede: Fotografi af Egon Weidekamp med gråt hår og firkantede briller
Egon Weidekamp var byens Overborgmester 1976 - 1989.

Et 'virker ikke'-skilt bliver sat på dametoilettet og en gruppe BZ'ere kommer ubemærket ind på Københavns Rådhus i 1985, hvor de straks løber op på Overborgermester-kontoret. Lyt til Københavns Rådhus' lydfortælling 'Overborgmestrene', hvor historien om Egon Weidekamps kamp med BZ-bevægelsen bliver foldet ud. 

Egon Weidekamp
14. marts 1921 – 26. april 2000

Egon Weidekamp voksede op i et arbejderhjem på Viborggade, Østerbro i København. Som 19-årig fik han ansættelse i forsikringsselskabet ALKA (daværende Arbejdernes Livsforsikring). Han avancerede med årene og blev direktør i 1961 og administrerende direktør fra 1963-76. Fra 1946-50 var han formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Han blev indvalgt i borgerrepræsentationen 1952 og formand for samme 1970 - 1976. Fra 1976-1989 var han Københavns Overborgmester og fra 1977- 1987 var han formand for Socialdemokratiet i København og sad i partiets hovedbestyrelse. Han var derudover medlem af en lang række bestyrelser.

Egon Weidekamp voksede op i en arbejderfamilie, under trange kår i et slidt boligområde på Østerbro med lokum i gården. I 1930′erne var Weidekamp som ung socialist aktiv i DUI, Socialdemokratiets uniformerede børnekorps.

Egon Weidekamp ønskede som politiker at sanere Københavns brandfarlige og usunde boliger. Han var eftersigende meget tilfreds, da hans barndomskareer blev revet ned. Men nogle af de saneringer han iværksatte, blandt andet omkring Sorte firkant på Nørrebro, fik folk på barrikaderne og det kom til gadekampe. Protesterne var massive og politiet måtte indsætte store styrker, før ”Egons plan” kunne gennemføres.

Slaget på Blågårds Plads
Da Egon Weidekamp var 14 år, i oktober 1935, deltog han i det, der senere fik navnet ”Slaget på Blågårds Plads”.
Fra Thomas Bo Pedersens biografi, Weidekamp – Portræt af en bykonge:

“En efterårs-søndag i 1935 halser Egon gennem København i det flotteste sæt tøj, han nogen sinde har ejet. Han er netop blevet borgerligt konfirmeret i Odd Fellow palæet, og han har så travlt, at han ikke har haft tid til at skifte. Der er konservativt møde på Blågårds Plads og udsigt til en konfrontation med støvledrengene fra KU. De nazi-inspirerede overklassedrenge skal være vagtværn ved det store politiske møde midt på Nørrebro.

Det går i fuld fart gennem byen på Egons nye cykel, konfirmationsgaven fra forældrene. De halvvoksne kammerater fra DSU har planlagt at vise KU’erne og deres voksne partifæller, at man ikke ustraffet kan holde propagandamøder midt i den rødeste bydel i København. Selv om Egon kun er en 14-årig DUI’er fra gruppe fem, så skal han også være med. Han er stor og stærk af sin alder, og han har for længst lært at slå fra sig hjemme i gården i Viborggade. Og så går han til brydning.”

Ungdomshuset
I 1982 gav Egon Weidekamp BZ-miljøet nøglerne til Ungdomshuset og udtalte til B.T. ”De får et hus, og vi får fred”. De unge fortolkede det, som at nu havde de fået huset på Jagtvej 69, mens Overborgmesteren fastholdt, at de kun havde fået brugsretten til huset. Den 25. marts 1985 besatte aktivister hans kontor på Rådhuset, og politiet måtte bryde døren op for at komme ind. De anholdt 38 aktivister.

Da Egon Weidekamp gik af, udtalte han, at der kun var to ting, han fortrød fra sin tid i kommunalpolitik - at han overdrog brugsretten til Ungdomshuset til BZ’erne og at han var med til at afskaffe sporvognene.