Den gamle hovedkasse

  • Billede: Hovedkassen, der fungerede som kommunens bank. Bag et jerngitter kan man fornemme et pengeskab af ældre dato.
  • Billede: Salen hvori hovedkassen ligger er i dag et mødelokale indrettet med syverstole, designlamper og to lange røde borde
Hovedkassen var en gang kommunens bank.

I dag fungerer Hovedkassen som mødelokale. Den mest fremtrædende udsmykning i Hovedkassen er et stort jerngitter for enden af rummet. Salen er inddelt i to; den mindre del fungerer som entré. Inventaret består af store røde borde med tilhørende sorte 7-stole og der hænger en række design krystalkroner af nyere dato i loftet. Gulvet er dækket af et gråt væg-til-væg gulvtæppe. Vægpanelerne har beholdt sin originale grønne farve.

I Hovedkassen lå kommunens bank, hvor de ansatte hentede deres løn i små poser af papir, frem til ca. 1976. Her blev også udbetalt aldersrente - den tids pension. Bag det store gitter ved endevæggen sad hovedkasseren. Langs væggene ud til Vester Voldgade, stod en lang skranke med messingskilte hvor der stod: "kasse", osv. Hovedkassen lå placeret under Finansborgmesterens kontor. Der er en række pengeskabe i lokalet, også bag det store gitter. 
 


Hovedkasseren:
Hvis ikke regnskabet passede skulle hovedkasseren betale af egen lomme.

Politiet rykkede ud:
I Olsenbandens tid, gik alarmen i Hovedkassen flere gange om morgenen, og da alarmen var sat i direkte fiorbindelse med politiet, rykkede de straks ud. Hovedkassen var jo kommunens bank, med store pengeskabe muret ind i væggene. Men hver gang politiet mødte var der ingenting at se. Efter nogle måneder fandt man ud af hvad der var galt. Det var en bestemt bevægelse med moppen fra en af rengøringsdamerne der udløste alarmen.

Guldet:
Under Rådhusets store renovering i 1970-erne blev der brugt en del bladguld. Da man var færdige med arbejdet låste man guldet inde. Tiden gik og så glemte man alt om det. Omkring 2005 - til Rådhusets 100-års jubilæum - skulle man renovere festsalen og nu fik man brug for bladguldet igen. Men guldet var væk. På et tidspunkt var man overbeviste om at guldet var stjålet, men til sidst fandt man dog det hele i god behold i hovedkassens gemmer.

Ønsker du at høre mere om husets historie og brug? Book en rundvisning her.