Bevidste fejl

Bevidste fejl i dekorationerne på Københavns rådhus

Da Rådhuset blev bygget brugte man italienske håndværkere til at lægge gulvene i terrasso og mosaiksten.

Italienerne var med til at live op i en tradition kendt blandt håndværkere over hele verden, hvor de sørger for at lave "bevidste fejl". Idéen kan forklares på mange måder. Hvis håndværkeren laver bevidste fejl, så siger han "Gud er perfekt - han alene er fuldkommen. For at Gud skal se, at jeg ved det, når jeg nu gør mit bedste, når jeg søger perfektion, så laver jeg fejlen. Så ved Gud at jeg ikke er indbildsk og jeg har frie hænder til måske, at opnå de bedste resultater, uden at han bliver vred."

Traditionen er kendt blandt håndværkere både i Europa, Asien og Nordafrika.

Disse "fejl" findes mange steder på Rådhuset; tal er vendt på hovedet, mosaiksten skifter plads, balustre bliver vendt rundt, små sten mangler og årstal står forkert...

De danske håndværkere der var med til at bygge Rådhuset ville lege med; blandt andet fandt man på, at vende en af søjlerne på balkonerne på hovedet.

Martin Nyrop billigede disse "fejl" for han var ikke kun arkitekt men også tømrer af uddannelse og "forstod" håndværkerne, bedre end nogen anden. Læg der til, at han var et kreativt gemyt. Han blev derfor kaldet Mester Nyrop af sine folk der udførte arbejdet.

En fejl Nyrop selv lavede, var at han havde regnet forkert på antallet af messingknupper på Præsidenttrappen. Istedet for at bestille den sidste der manglede lod han det være, en af de bevidste fejl.

Nogle af disse ting og meget mere kan du opleve vis du vælger en specialomvisning. Læs mere om specialomvisninger på denne side.