Arkitekten - Martin Nyrop

  • Billede: Todelt billede med en voksen Martin Nyrop til venstre og en yngre Martin Nyrop til højre
  • Billede: Martin Nyrops gravmæle der læser: Der hvor Holmstands præstegaard lå til branden 27. september 1903 blev arkitekt professor Martin Nyrop født 11. november 1849
Martin Nyrop er født den 11. november 1849, og døde den 18. maj 1921 i Gentofte.

Arkitekten Martin Nyrop kom oprindeligt fra den jyske provins Holmsland i nærheden af Ringkøbing og blev i 1869 udlært tømrersvend. Efterfølgende kom han på kunstakademiet og blev færdiguddannet arkitekt i 1876. Hans engagement som arkitekt greb om sig, han tegnede mange villaer. En af hans mest afgørende opgaver fik han, da han vandt konkurrencen om at tegne Den Nordiske Industri- Landbrug- og Kunstudstilling for København i 1888. Denne bygning høstede Martin Nyrop stor anerkendelse for. 

Selvskrevet til opgaven 
I København var der mange, der mente, at Martin Nyrop var selvskrevet til opgaven med at tegne Københavns nye rådhus, men borgerrepræsentanten Meldahl krævede, at kommunen udskrev en konkurrence – og sådan blev det.
Martin Nyrop havde heldigvis opbakning andetsteds fra og lader sig vælge ind i Borgerrepræsentationen i København i 1889. Som borgerrepræsentant går Martin Nyrop mest på talerstolen i forbindelse med emner, der vedrører byggeri. Han deltager sideløbende i arkitektkonkurrencen for Københavns nye rådhus. Han vinder opgaven, og i 1894 går han af som borgerrepræsentant for at hellige sig opførelsen af rådhuset. 

Ønsker du at høre mere om husets historie, genstande og brug? Book en rundvisning her.