Arkitekten - Martin Nyrop

Martin Nyrop er født den 11. november 1849, og døde den 18. maj 1921 i Gentofte.

Arkitekten Martin Nyrop blev kom oprindeligt fra den jyske provins Holmsland i nærheden af Ringkøbing, og blev i 1869 udlært tømrersvend. Efterfølgende kom han på kunstakademiet og blev færdiguddannet arkitekt i 1876. Hans engagement som arkitekt greb om sig, han tegnede mange villaer, men en meget afgørende opgave fik han, da han vandt konkurrencen om Den Nordiske Industri- Landbrug- og Kunstudstilling for København i 1888. Den udstilling høstede Martin Nyrop stor anerkendelse for. 

Selvskrevet til opgaven 
I København var der mange, der mente, at Martin Nyrop var selvskrevet til opgaven med at tegne Københavns nye rådhus, men borgerrepræsentanten Meldahl krævede, at kommunen udskrev en konkurrence – og sådan blev det.
Martin Nyrop havde heldigvis opbakning andetsteds fra og lader sig vælge ind i Borgerrepræsentationen i København i 1889. Som borgerrepræsentant går Martin Nyrop mest på talerstolen i forbindelse med emner, der vedrører byggeri. Han deltager sideløbende i arkitektkonkurrencen for Københavns nye rådhus. Han vinder opgaven, og i 1894 går han af som borgerrepræsentant for at hellige sig opførelsen af rådhuset.